Invierea, Barbosul si Torta Olimpica

De Pasti am fost in Bucovina, adica acasa, iar pentru noaptea de Inviere am ales manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava, acolo unde prin traditie oficiaza slujba Inaltpreasfintitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Prea putin conteaza toate aceste detalii, doar ca in cadrul acestei ceremonii, ce a avut loc in patria sarbatorilor pascale, a oualor incondeiate si a bunei cresteri in cel mai crestin mod cu putinta, am auzit cele mai neortodoxe replici.

Iubesc romanii si in special felul in care pozeaza ei in buni crestini. Imi place cum se opresc in fata bisericilor si fac cruce, cum tin post si cum gasesc o legatura intre orice li se intampla cu vointa divinitatii. Doar ca sleiti de putere, pentru ca 40 de zile au mancat doar fasole si zacusca, si infrigurati de cele 3-4 grade preacuviosii au dat-o pe caterinca.

Stand ca tot omul cu candela in mana si asteptand sa urce preotii pe scena de unde urmau sa imparta lumina aud din spate doua crestine, ce tocmai zarisera tot soborul iesind din biserica: „Sor-mea, ia uite  fata ca a venit barbosul* cu torta olimpica.”. Amuzat pana la lacrimi, incerc (cu greu) sa nu rad isteric si sa ma concentrez asupra momentului de o oarecare traire interioara ceva mai profunda. Dar nu bine imi linistesc gandurile ca aud de undeva, de primprejur: „Ba ce fata de nanas are si Flutur* asta, uita-te la el zici ca-i botezul si nu invierea domnului”. De aici incolo replici precum „Parinte zi-i mai prescurtat, ca pe mess” sau „Oare astia de la manastire au pagina de Facebook? Ca ar fi mai misto sa dau un like la Pastorala decat sa ne tina in frigu’ asta” nu au facut decat sa starneasca susoteala, hlizitul si rasu-n barba.

Sigur ca tot acest spectacol nu-si avea nici locul, nici timpul in curtea bisericii, in seara de Inviere, dar e doar raspunsul populatiei la tot circul pe care-l presteaza liderii ecumenici si politici. Prin aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim (folosindu-se bani a caror provenienta e incerta), prin suportul pe care si-l acorda reciproc in campanii electorale si decizii de retrocedare a padurilor acestia nu fac decat sa indeparteze oamenii obisnuiti de „lacasul domnului” si sa acutizeze scarba pe care le-o provoaca clasa politica.

*Flutur – Gheorghe Flutur, presedintele consiliului judetean Suceava, lider PDL; barbosul – IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor;

PCfun.ro

Reclame

Un gând despre „Invierea, Barbosul si Torta Olimpica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s