Clujul a devenit orașul disputelor comico-pasionale

Din „Inima Transilvaniei”, cea liniștită și primitoare, Cluj-Napoca s-a transformat în ultimele săptămâni în scena de spectacol a circurilor numite DNA, pe plan juridic/politic, și  LPF, pe plan sportiv fotbalistic (îmi vine greu să numesc sport, bambiliciul ce se joacă în România). Mai nou la Cluj, orașul din care nici o veste negativă nu rasufla, se țin reprezentații cu sonoritate și implicații la nivel național, pe de o parte scandalul mitei din primărie și consiliul județean, iar pe de altă parte fricțiunile ivite odată cu stabilirea și publicarea prețurilor biletelor la meciul CFR – U.

Mass-media locală și națională toacă zilnic subiectele, creionând senzaționalist, în tușe groase evenimentele nemaivăzute pe meleagurile clujene. Detaliile dau tot farmecul acestor două întamplări…

La primăria Cluj se ia mita, nimic specataculos, lucru știut tacit de toată lumea, fapt ce se întamplă în toate  primăriile de la sat, oraș sau mare (vorba lu’ VDV). O știre banală care devine boom de presă odată cu arestarea primarului Sorin Apostu, un moldovean, mâna dreaptă a lui Emil Boc pe vremea când premierul era primar de Cluj. Turnătoarea la DNA? O altă moldoveancă, Aspazia Droniuc, o fostă ziaristă, care sătula de kebab-ul de la Mamma Mia, de pe Eroilor s-a hotărât să facă bani de o friptură pe centru mituind oameni importanți în schimbul unor contracte cu municipalitatea. Ca să rezum la maxim doi moldoveni manevrau prefențial contractele cu statul, că doar ardelenii-s cinstiți și nu fură, iar cotă parte din mită ajungea și la „miticii” de la București, ca în filmele cu mafioți care plătesc și încasează taxă de protecție.

Personal mi se pare o punere în scenă extrem de savuroasă marca DNA, având în vedere detaliile spumoase precum cele 17 telefoane mobile de pe care se întreținea toată „caracatița”, excursiile in Austria, Grecia și Dubai, cumpărăturile pentru doamna primarului la Iulius Mall și mita de 4000 de euro pentru fiecare loc de vândut LEBENIȚĂ (pepene verde) din Cluj. De asemenea cred că va rămâne doar o manevră a PD-Lului, de curățire a imaginii în perspectiva viitoarelor alegeri și de reglare a unor conturi în interiorul partidului, dacă ancheta se va soluționa cu un NUP (neînceperea urmăririi penale), așa cum s-a întâmplat în România post-decembristă în cazuri la fel de mediatizate … Năstase, Patriciu, Vântu.

Ceea ce e și mai amuzant e că deși se petrec în paralel, evenimentul care suscită mai mult interes din partea publicului larg este meciul CFR – U, dar nu partida în sine ci prețul biletelor la un banal bambilici. Marea majoritate a muritorilor de rând nu vor avea acces din cauza tarifelor prohibitive stabilite de conducerea feroviară, acestea având un minim de 150 de lei la peluză. Motivația oficială? Dorința de a obține profit. Cea reală? E ziua patronului Arpad Paskany și își selectează oaspeții la chermeză, în plus vrea să folosească boxele pentru petrecerea personală și nu pentru amplificarea puținelor voci din galeria ceferistă.

Un gest jignitor nu numai pentru suporterii proprii și cei adverși, ci pentru întreg fenomenul numit fotbal. Să te lauzi că ai pus Clujul pe harta fotbalistică a Europei prin cele două prezente în Champions League și să limitezi accesul la un fenomen al maselor, pentru că sincer vorbind fotbalul a încetat de mult să fie doar un simplu sport, printr-o barieră de natură oneroasă e mărunt și mărsav ca întreg sistemul capitalist.

Sigur că o societate comercială își poate stabili prețurile produselor proprii la orice nivel, doar că în cazul de fată e vorba de un întreg oras, o comunitate care își găsește plăceri în tot mai puține lucruri, locuri și  întâmplări.

În rest tăt îi fain, frumos la Cluj, interlopii se bat prin mall și pe lângă magazinul Central, studentele își fac banii de chirie cum pot și ele prin Bamboo și Obsession, în timp ce boboacele iau primul contact cu „Capitala Ardealului” prin intermediul bucovinenilor strămutați peste munți.

http://img.2parale.ro/system/paperclip/banner_pictures/pics/102226/original/102226.swf?clickTAG=http%3A%2F%2Fevent.2parale.ro%2Fevents%2Fclick%3Fad_type%3Dbanner%26aff_code%3Df190aebfe%26campaign_unique%3Dabb105756%26unique%3D9ec7593e2

Reclame

3 gânduri despre „Clujul a devenit orașul disputelor comico-pasionale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s