Deliruri

“Dacă vreodată vom ajunge la Oraş
vei vedea şi tu cum se deschid obloanele,
cum femeile aruncă în stradă aripile de îngeri rămase de la
masa de seară.” (Ion Mureșan)

60288_364885316937594_1504161670_n

Despărțite de un bulevard, în centrul Clujului stau față în față două clădiri ce propovăduiesc în esență acelasi lucru, viața. Privită din perspectiva bisericii ortodoxe viața-i doar o trecere spre eternitate, un popas în care spiritul prinde formă și-și dă dovada asumării greșelilor și a învățăturilor din trecut pentru a putea fi un exemplu de bunătate și iubire. În schimb teatrul surprinde viața ca moment, ca clipă a nemuririi, o reînviere a trupului și a sufletului din amorțeala cotidianului, rememorare a frumosului și proslăvire a decăderii.

Deliruri, spectacolul ce a fost prezentat publicului clujean în seara de duminică, 28 octombrie, pe scena Teatrului Național “Lucian Blaga”, pare a fi la o primă vedere un concert Ada Milea și Bobo Burlăcianu, bazat pe textele scrise de Ion Mureșan, cu acompaniament coregrafic și decoruri frumoase. Dacă ar fi fost doar atât aș fi plecat spre casă mulțumit, în schimb pe scândura neagră a teatrului s-a petrecut o reuniune a celor două entități paralele prezentate mai sus. Privit prin ochii mei toată această punere în scenă a fost o spovedanie a unui alcoolic, discursul unei mahmureli la senectute. Gunoi existențialist, trăiri diverse, iubiri trecute și neîmplinite, exorcizarea prin mângâiere a unei femei ce nu mai crede în propria frumusețe, libertinaj și decădere, viața ce putea să fie, irosită în favoarea viciului.

Un spectacol en passant ca și viața. Senzație ce o resimti ca spectator din mișcările, coregrafia și tumultul ce se reflectă spre exterior al Vavei Ștefănescu. Tragism cherchelit nu doar al protagonistei ci și al urmașilor, destinul fiindu-le îmbătat în viciul strămoșesc, născuți cu aripile retezate și cicatrizate de flăcările iadului ce va să fie.

P.S.: Pentru mine a fost un minus faptul că arta actorului Cristian Rigman a fost redusă la nivelul unui percuționist mediocru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s