Vocea României vs. X Factor

Cu cifre de audiență foarte mari, comparabile cu meciurile importante de fotbal, show-urile tv ale momentului, X Factor și Vocea României, stârnesc discuții, pasiuni și controverse mai ceva ca disputele electorale. Odată cu ele din țara în care răsuna doar behăitul Mioriței și muzica bisericească de la căpătâiul moaștelor sau din Maybach-ul lui Becali, România a devenit brusc tărâmul muzicologilor, dar mai ales al criticilor muzicali.

Ambele emisiuni au depășit fazele preliminarii și își urmează cursul firesc către seriile live, fazele semifinale si finale. Ce s-a văzut până acum în fazele eliminatorii?

X Factor, un format de televiziune extrem de apreciat în străinătate, foarte scump, ajunsese să fie îngropat în primul sezon de necarismatica prezență a juraților. A fost revitalizat de noile achiziții Delia, Cheloo și Dan Bitman, persoane cu experiență în muzică și-n televiziune, dar mai ales oameni cu vorbele la ei, capabili oricând de replici sau reacții savuroase. Cu toate acestea răbufneste senzația de penibil, asta pentru că de dragul audienței ieftine sunt admiși și televizați tot felul de pensionari libidinoși, copii frustrați cu vocabular onomatopeic și netalentați siniștri. În plus, urmărindu-i pe toți, poți face o caracterizare succintă a noii generații și anume milogi. Unul din doi mai vrea o șansă pentru că fie e obosit, fie răgușit și cu toții își vor arăta adevăratul potențial artistic după ce vor primi admis.

Pe de altă parte Vocea României, a păstrat antrenorii pentru că echipa câștigătoare nu se schimbă niciodată. Spiritul profesionist în care este realizat acest show se vede la montaj, lumini, felul cum este filmat și se aude în replicile prezentatorului, a juriului, în sunetul orchestrei și în glasurile competitorilor. Însă tot acest spririt pare fi dus mult prea departe asta pentru că selecția riguroasă a dus la apariții precum Tibi Scobiola și Dalma Kovacs, ceea ce dă senzația de umplutură forțată cu talent și astfel emisiunea încetează să mai fie o selecție a unor amatori, necunoscuți, dornici de afirmare.

Și dacă la X Factor nu am remarcat pe nimeni, la Vocea României am încremenit când l-am auzit pe Laurian Manta cântând  Je suis malade, pe Teodor Manciulea cu How am I supposed to live without you  sau pe Robert Reamzy – I just can’t stop loving you.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s