Cei doi gentlemeni din Verona

601275_428592367233555_1464895060_n

Shakespeare s-a încălțat în Converse și a urcat pe scândura neagră a teatrului din Cluj-Napoca. A avut și motiv, la finele săptămânii ce tocmai s-a încheiat a avut loc premiera și cea de-a doua reprezentație a spectacolului “Cei doi gentlemeni din Verona”, ce are drept punct de pornire textul dramaturgului britanic.

Deodată marele, genialul și inabordabilul Shakespeare devine Willy, un amic de-al nostru, cel pe care îți permiti să-l tragi de păr sau să il întinzi cu placa, dar cu toate astea nu-i îndrepti mintea creață.

Spun asta pentru că într-o abordare dureros de actuală punerea în scenă se afișează drept o comedie, însă una la fel de amară ca o înghițitură de espresso în care ai uitat să pui zahăr. Presărat cu mici dulcegării satirice spectacolul aduce în prim plan relațiile interumane, fie ele de prietenie sau de cuplu, a zilelor noastre, la fel de profunde și statornice ca aprecierea garantată de un like.

Amorezii vechilor curți, cei ce-și parfumau scrisorile cu lavandă și lacrimi naive de iubire, au dispărut. Bun venit în secolul vitrinelor! Mall-urile și clădirile de birouri sunt din sticlă, cafenelele și restaurantele au ferestre mari, prin care vrei nu vrei ești văzut, iar dormitoarele sunt postate în lenjerie și freamăt pe pereții lizibili și deinteresați ai facebook-ului.

Totul e transparent, se trăiește în aparent și ne expunem trufaș, mărșăluind captivi în propriile acvarii.

Spectacolul însă lasă loc de catalogare. Pentru marea majoritate a celor care vin pentru prima oară la teatru poate fi o imagine banală din cotidianul lor, motiv de râs isteric. Pentru spectatorii de duminică e cu siguranță o insultă adusă culturii clujene, ocazie cu care dau ușor ochii peste cap și oftează profund. Pentru consumatorul de teatru e un cumul de tușe ce conturează portretizant vulgul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s